30 november 2008

Superpillret som ger dig yngre hud och färre rynkor finns nu ute på marknaden - helt gratis

Rubriken till detta inlägg är lånad från en reklamsida där jag hamnade efter att ha klickat på en annons på Expressens nyhetssajt.

Reklamen är som en godispåse för oss som gillar att granska marknadsföring av hälsoprodukter.

Det går att säga mycket om utformningen av sidan, som uppenbarligen försöker göra sken av att vara redaktionell text. Notera bylinen till ”artikeln” och klockslaget för senaste uppdateringen. Kanske lyckas de tvätta bort alla norska uttryck i texten vid nästa uppdatering?

Det går också att ironisera över hur något som i rubriken är ”helt gratis” plötsligt kostar 69 kronor längre ner på sidan. Hyperinflation?

Men riktigt intressant blir det först om man tittar närmare på den ”vetenskapliga” bevisning som ligger till grund för påståendena om det gratis (nåja, 69 kronor) superpillret.

Företaget bakom sidan hänvisar till ”vetenskapliga studier och kliniska test” utförda av en doktor Erling Thom i Norge. Enligt en kort biografi är Erling Thom mycket riktigt doktor, fast i biokemi. Han är alltså inte läkare, vilket förstås inte diskvalificerar honom som vetenskapsman. Men som ensam upphovsman till en ”klinisk” studie sjunker hans trovärdighet rejält.

Enligt reklamsidan har Erling Thom utfört en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie med 40 försökspersoner under sex månader.

Resultatet var så häpnadsväckande att den kliniska studien blev publicerad i den respekterade vetenskapliga läkartidningen International Journal of Medical Research”, står det i reklamen.

Det låter ju toppen! Vi har en studie som är såväl dubbelblind som placebokontrollerad och dessutom publicerad i en tidskrift som inte bara är respekterad och vetenskaplig utan även läses av läkare. Vattentätt, eller? Nja.

Om resultaten är så häpnadsväckande kan man fråga sig varför Erling Thom valde att publicera sin artikel i Journal of International Medical Research. Tidskriften har en så kallad impact factor, en siffra som brukar användas för att beskriva vilket genomslag en vetenskaplig tidskrift har, på urusla 0,75. I praktiken betyder den siffran att det mesta som publiceras i tidskriften snabbt faller i glömska och inte driver forskningen ett dugg framåt.

Svaret på frågan om tidskriftsvalet är enkelt. Erling Thom, eller snarare hans oredovisade uppdragsgivare, köpte sig en plats i tidskriften eftersom studien är för dålig för att någon frivilligt ska vilja trycka den.

Journal of International Medical Research är en tidskrift som bygger på att man betalar för att få sin artikel publicerad, ett slags annonsblad för vetenskap som ingen annan vill befatta sig med. Tidskriften ser till att materialet blir sökbart i de stora vetenskapliga sökmotorerna och blir fritt tillgängligt för alla som vill läsa. Den tryckta versionen har en upplaga på 2000 exemplar och de publicerar material inom alla tänkbara områden - bara man betalar. Prislistan är inte offentlig utan fås på begäran.

Erling Thom har blivit publicerad i Journal of International Medical Research åtta gånger. Samtliga studier handlar om naturmedel av olika slag, allt från bantarkaffe till piller som ska höja sexlusten. Jag har inte läst alla artiklarna, men en norsk bloggkollega noterar att Thoms studier brukar vara utförda på små grupper och alltid visar god effekt av det testade naturmedlet. Ingenstans står vem som finansierar studierna och publiceringen.

Tillbaka till Thoms studie (finns i PDF här) kring superpillret, som i Sverige säljes under namnet Dermavito. I studien noterar han att alla som fick den verksamma substansen efter sex månader hade tjockare och mer elastisk hud. Samtliga 20 som testade preparatet ville fortsätta att använda det, till och med de två som inte upplevde någon effekt. Snacka om mirakel!

Som ofta annars när det gäller naturmedel talas det tyst om eventuella biverkningar. I reklamen påstås att Dermavito är ”helt ofarligt”, vilket förstås är lögn. Erling Thom nämner rentav att en av provdeltagarna som fick aktiv substans drog sig ur på grund av ”gastrointestinal problems”. Vad det betyder i praktiken vet vi inte.

Enligt Thoms artikel innehåller Dermavito tolv olika substanser och likt bakfyllepillret Revigör är det en misch-masch av diverse ämnen som tros ha god effekt. Lite blandade vitaminer, grundämnen och fiskprotein från norska havsdjup.

Det kan förstås vara så att Dermavito är ett fantastiskt preparat och att kombinationen av substanser är perfekt för huden. Men i så fall borde några av världens alla antirynk-forskare vid det här laget ha upprepat Erling Thoms häpnadsväckande studie i större format och uppnått samma resultat. Och dessutom fått resultatet publicerat utan att behöva betala.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack, lysande skrivet. Schwung i språket och bra efterforskningar. Jag hamnade här efter att ha sett annonsen på www.tv.nu och ville Googla om produkten och journalen. Och här fanns allt jag behövde veta i ämnet (om skräpet). Tummen upp.

Anonym sa...

Mycket bra att någon tar sig an sådan här vilseledande reklam. Tackar för det. Som förra inlägget så Googlade jag också, efter att ha sett texten "Superpillret som ger dig yngre hud" fladdra förbi på Hotmail.com. Jag har träffat ett antal människor som tror på diverse hokuspokus, t ex svindyra magneter, krämer, piller, juicer och annat trams och tycker nog lite synd om dem som låter sig luras så.
Mona

Anonym sa...

Takk for at du tar problematikken på alvor og forklarer saklig og begrunnet hvorfor det er sprøyt.

Denne måten å "svindle" på når ofte frem fordi kritikk fra fagfolk ofte er så lite presis at den ikke blir tatt seriøst men kun avføyd som "gledesdreping" og katgorisk nedsabling.

Mvh

Pernille

Anonym sa...

Bra inlägg om Erling Thom, som ju sannolikt är en skurk. Man kan fråga sig hur han skötte randomisering och blindning när han genomförde studien helt ensam (metoden bygger helt på flera inblandade som separerar kunskap). En annan uppenbar lucka är att test av blindning (dvs "kunde de gissa tilldelning baserat på smak etc?") saknas. Men som du påpekar är detaljen om att artikeln är bekostad snarare än bedömd egentligen tillräcklig.

Å andra sidan skriver han att "No conflicts of interest were declared in relation to this article.", så det kanske är ok ändå.

Anonym sa...

Fantastisk artikel om pillret! Läste reklamen om superpillret och började googla och hittade denna artikeln. Helt otroligt att det är så lätt att lura folk bara genom att peka på diverse fancy studier m.m. Men grymt bra att det finns artiklar som din som synar bluffen :) Tack!

Anonym sa...

Fantastiskt bra skrivet!

Fortsätt så här, man blir både lugn o lycklig av att höra folk ta död på luftslott:-)

Anonym sa...

Tack för denna välskrivna kommentar. Oavsett vilken verkan medlet har i praktiken, hindrar det inte från att få reda på vilken mat innehåller kollagen och tillgodogöra sig ämnet direkt ur naturen. Det är väl inte enbart djuphavsfiskar som är "bärare av ämnet".

Anonym sa...

Självklart blev jag nyfiken på denna "mirakelpiller" när den dök upp mitt på ansikten när jag surfade. Efter lite surfande läste jag på din blogg. Lätt övertygad blev jag. Grymmt bra skrivet. Tack...

No Pillepills

Anonym sa...

Hahaha...
Här är en som precis var på väg att fylla i beställningsformuläret "just what I needed"
Men förnuftet sa Googla först och kolla vad som finns skrivet om "Mirakelkrämen/pillren"
Fick bl.a upp din blogg-sida.
Säger bara TACK!!!
Ett par tusen får ligga kvar i min ficka i stället för i någon annans.
Lika rynkig förblev jag, men det hade jag varit i vilket fall som :)

Tack o hej från en medelålders tjej

Anonym sa...

Nu är doktorn i farten igen. Denna gång är det ett mirakelmedel mot fetma, Nushape. Skeptisk som jag är undrade jag vem doktorn var och hittade det som du skrivit. Mycket bra skrivet! Doktorn håller stilen och tar fram mirakelmedel på löpande band. Han måste vara världens bästa forskare. :-)
Nedan hittar du länken till sidan där man kan läsa om reaktionen på Nushape.

http://matforum.nu/index.php?action=printpage;topic=2624.0

Jag hittade text från denna sida på den länken.

Lillian

Marlene ♥ sa...

Jag skulel spela spel på King.com och gick in på reklamen om nya bantningspillret. Kände igen det där jävla hulelt på magen som man vill ha bort. bara i inledningen stod det om Dr Erling så jag googlade honom (kolla alltid upp källorna, siom de sa i skolan). det var du jag halkade in här. Så roligt och bra skrivet. Det är ju som du skriver. Du har verkligen kiollat upp varända källa som går att kolla upp.

(Länkade till detta inlägg ifrån min blogg)

http://marlenezufic.blogspot.com/2009/06/bli-kvitt-magfettet-utan-svalt.html